Volleybal

Volleybal : hoe begin je eraan ?

volleybalVolleybal is een balsport die meestal wordt gespeeld in een zaal, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. De ploegen bestaan telkens uit zes personen. Het spel wordt gespeeld op een rechthoekig veld, in het midden gescheiden door een hoog net. Beide teams spelen op een helft van het veld. De zes spelers hebben een eigen functie tijdens de match. Bij volleybal bestaat een team uit een spelverdeler of passeur, twee hoekaanvallers, twee middenaanvallers en de opposite of diagonaal. Daarnaast wordt tijdens het spel een van de middenspeler regelmatig gewisseld voor de libero.

Het doel van volleybal is om door middel van het passen van de bal en aan te vallen een punt te scoren aan de overkant van het veld. Aan een ideaal punt gaan drie passen op het eigen veld vooraf. Het spel start telkens met een opslagbeurt bij één van de teams. De opslag of service wordt vervolgens opgevangen door één van de zes spelers aan de overkant van het net en gespeeld naar de spelverdeler. Deze moet snel een beslissing maken om de bal te passen naar de opposite, een hoekaanvaller of de middenspeler. De aanvallers proberen tenslotte, meestal met een smash, de bal op de grond te laten vallen aan de overkant. Indien dit lukt, krijgt het team een punt. Zo niet, dan gaat het spel verder aan de overkant. Hoewel een perfecte aanval bestaat uit bovenstaande stappen, mogen de spelers de bal eveneens in minder passen over het net duwen. Bovendien kan een speler eveneens scoren met een goede opslagbeurt. Wanneer een team 25 punten scoort, is de set gewonnen. Het team dat als eerste drie sets wint, wordt uitgeroepen als winnaar van de wedstrijd.

Een park: het perfecte volleybalveld ?

volleybal-parkHoewel een officiële volleybalwedstrijd gespeeld moet worden op een veld met de correcte afmetingen, kan je het spel eveneens op heel wat andere locaties uitvoeren. In een park bijvoorbeeld. Een park biedt meestal voldoende ruimte om een potje volleybal te spelen. Gebruik kledingstukken of takken om het veld te omkaderen en met wat creativiteit kan je eveneens een net in elkaar steken. Hang bijvoorbeeld een koord tussen twee bomen. Zoals reeds vermeld, bestaat een officieel team uit zes personen. Wanneer je onder vrienden een wedstrijd wil spelen in het park, maakt dit aantal niet zoveel uit. Een match kan gespeeld worden met minimum twee personen aan elke zijde van het net.

Volleybal is een leuke activiteit om samen met wat vrienden te spelen in een park. Je hebt er immers niet heel veel voor nodig. Een bal vormt bij volleybal het enige essentiële attribuut. Onder vrienden hoef je immers niet altijd een veld of een net te hebben, maar kan eveneens rustig wat naar elkaar gepast worden. Daarnaast kies je zelf om een wedstrijd te spelen of gewoon vrijblijvend wat zaken uit te proberen of te oefenen. Ben je uitgeput of het spel even beu? Dan bevinden jij en je vrienden zich op de perfecte locatie om te genieten van wat rust.

Beachvolleybal: een zomers alternatief

Zoals eerder vermeld, is volleybal een sport die overal gespeeld kan worden indien je een bal hebt. Ga je tijdens de zomer graag op vakantie naar de zee ? Dan heb je geluk, want strandvolleybal vormt een leuk alternatief.