Verstoppertje spelen

Verstoppertje: het perfecte spel voor jong en oud

verstoppertjeVerstoppertje is een eeuwenoud kinderspel dat overal gespeeld kan worden. Het spel heeft slechts enkele regels en is enorm eenvoudig. Verstoppertje kan je het beste spelen met twee of meer personen. Er is altijd een zoeker en een groep die zich ergens zal verschuilen. De zoeker moet eerst tot een bepaald getal tellen, de tijd die de anderen krijgen om zich te verstoppen. Daarna gaat de zoeker op pad en probeert de schuilplaats van de andere kinderen te ontdekken. Het spel eindigt wanneer iedereen werd gevonden.

Verstoppertje is en blijft een populair spel bij kinderen. Wellicht vanwege de spanning die gepaard gaat met het spel. Kinderen moeten eerst binnen een bepaalde tijd de perfecte schuilplaats vinden, om nadien muisstil en gespannen te wachten tot ze gevonden worden. Ook als zoeker is verstoppertje enorm leuk. Na het tellen kan je immers zo hard je kan roepen: “wie niet weg is, is gezien!” De zoeker gaat vervolgens op zoek naar iedereen die zich verstopt heeft.

Wat verstoppertje zo tof maakt, is dat het bijna overal gespeeld kan worden. Zolang enkele schuilplaatsen aanwezig zijn en je met twee of meer aanwezig bent, kan je starten met het spel. Enkele uitstekende plaatsen om verstoppertje te spelen zijn onder andere in het bos, op school of zelfs simpelweg bij je thuis. De vele kamers, de tuin en eventueel een zolder kunnen immers dienen als een perfecte locatie om je als kind te verstoppen. Bovendien weet je als ouders dat je kinderen veilig zijn en je enkele uren rustig kan uitblazen. Indien je kinderen zich goed kunnen verstoppen, kan het spel immers even duren.

Verstoppertje spelen in het park

Het park is een uitermate geschikte plaats om verstoppertje te spelen. Kinderen hebben in een park immers enorm veel mogelijkheden om zich te verstoppen. Als kind ben je klein genoeg om je te verschuilen achter een boom, in een struik of onder een bank. Dit zijn stuk voor stuk zaken die je kan terugvinden in een park. Op een vrije dag zijn parken bovendien druk bevolkt en dit geeft kinderen de kans om zich tussen andere mensen te verstoppen.

Kiekeboe! Een leuke variant op verstoppertje

verstoppertje-2Hoewel verstoppertje een absolute topper blijft, zijn ook enkele varianten van het spel populair onder kinderen. Kiekeboe! is eveneens een spel waarbij kinderen zich moeten verschuilen. Bij kiekeboe staat de zoeker in het midden van de locatie. Bij de start van het spel roept de zoeker kiekeboe en begint hij of zij te tellen. De andere kinderen tikken op de schouders van de zoeker en gaan op zoek naar de beste schuilplaats. Vervolgens start de zoektocht. Indien de zoeker niet alle kinderen heeft gevonden, mag nogmaals kiekeboe geroepen worden. De zoeker telt nogmaals, maar iets minder lang als de eerste keer. Iedereen moet uit de verstopplaats komen om opnieuw de zoeker aan te tikken. Als zoeker mag je dit herhalen zoveel je wilt, wat het spel moeilijker maakt voor de verstoppers.