Maak je eigen speurtocht

Wat is een speurtocht ?

speurtochtEen speurtocht is een activiteit waarbij de deelnemers op zoek moeten gaan naar verschillende attributen. Het spel kan zowel door kinderen als door volwassenen gespeeld worden. Op voorhand wordt beslist of iedereen voor zich zal spelen of in teams. Een speurtocht is wel liefst competitiegericht. Daarnaast is de tocht meestal een race tegen de klok, wat het spel nog spannender maakt en de spelers de verantwoordelijkheid geeft om alles zorgvuldig te plannen.

Bij een speurtocht krijgen de deelnemers een lijst met verschillende attributen die ze moeten verzamelen. Dit mag in willekeurige volgorde. Bij elk voorwerp staat een tip of raadsel waarmee de locatie van de attributen kan ontrafeld worden. Het team dat de meeste raadsels kan ontcijferen en bijgevolg de meeste voorwerpen verzamelt, wint de speurtocht.

Wanneer je het spel een aantal keer wil spelen, kan je het gemakkelijk uitbreiden met volgende zaken. Wordt het spel gespeeld in teams? Plaats dan een mol in elk team. De mol kan ofwel een raadsel of tip saboteren of informatie doorspelen naar het ander team. Eén van de organisatoren krijgt de functie van agent. Kom je als team of als individu in aanmerking met de agent, dan moeten alle voorwerpen overgedragen worden. Las een korte pauze in en wissel een aantal zaken van plaats. Vervolgens moeten de kinderen zelf ontcijferen waar attributen nu liggen.

Een speurtocht in een park ?

speurtocht-2Een park is een fantastische locatie om een speurtocht te houden. Er zijn immers heel wat plaatsen om voorwerpen te verstoppen en bovendien is er voldoende plaats om zowel in teams als individueel op speurtocht te gaan. Heb je bijvoorbeeld nog geen idee wat te doen op het volgende verjaardagsfeestje van je zoon of dochter? Dan is een speurtocht in het park de perfecte activiteit.

Als organisator verstop je op voorhand de voorwerpen in het park. Daarna stel je een lijst op met de attributen die kunnen verzameld worden. Maak de tocht bij voorkeur in een bepaald thema en vraag de kinderen om zich te verkleden. Tijdens het verjaardagsfeest verdeel je de kinderen in kleine groepjes of twee teams. Geef ze elk een lijst en stuur ze op pad. Bij een verjaardagsfeest kunnen de voorwerpen die moeten verzameld worden, deel uitmaken van het feest. Laat de kinderen bijvoorbeeld bekers, ballonnen, koekjes, taart of frisdrank verzamelen om nadien een feestmaaltijd mee te houden.

Een leuke variant: schattentocht

schattentochtEen toffe vorm van een speurtocht is de alom gekende en heel populaire schattentocht. Een schattentocht dankt haar populariteit aan de prijs of schat die aan het einde verkregen wordt. Een schattentocht verschilt ietwat van een normale speurtocht. Bij de eerste wordt eveneens gewerkt met tips of raadsels, maar in een bepaalde volgorde. Bij een speurtocht maakt de volgorde weinig uit. Een schattentocht heeft immers als doel om één bepaald voorwerp te vinden op één locatie.

Bij een schattentocht starten de deelnemers op hetzelfde punt. Via tips en raadsels komen ze telkens dichter bij het doel: de schatkist. Indien alle tips correct werden opgelost en je de schatkist hebt gevonden, ben je de winnaar van de tocht. Een schattentocht is bijgevolg geen tijdsrace. Om het spel nog leuker te maken, kan je alles wat inkleden. Organiseer bijvoorbeeld een schattentocht in het thema van piraten en geef de kinderen een ouderwetse kaart om de tips te ontrafelen.

Ook een schattentocht is leuk om tijdens een verjaardagsfeest te houden. De schatkist kan bijvoorbeeld snoepjes, koekjes, spelletjes of versiering bevatten om nadien de jarige mee te vieren. Het spel is bovendien ideaal om buiten te spelen, waar de kinderen veel plaats hebben om te zoeken.