Enkele spelletjes voor de jongste in de familie

Een park is de perfecte locatie voor een leuke uitstap. Je kan een aangename wandeling maken, een picknick organiseren of simpelweg genieten van een boek en wat rust. Wil je graag naar het park met kinderen en zoek je toffe activiteiten om hen een hele dag bezig te houden? Wij sommen enkele spelletjes op voor een bezoek aan het park met jonge kinderen.

Tikkertje

tikkertjeTikkertje is een leuk en eenvoudig spel om met kinderen van alle leeftijden te spelen. Je hebt er immers niets voor nodig. Bij tikkertje worden één of meerdere tikkers aangewezen die de rest van de groep moeten proberen aan te tikken. Wordt je getikt, dan ben jij de volgende tikker.

Tikkertje kent heel wat varianten zoals tikkertje slinger, waarbij diegene die getikt worden een slinger vormen of bijvoorbeeld tikkertje stil. Bij deze laatste moet je stokstijf stil blijven staan wanneer je getikt wordt.

Verstoppertje of sardientje

verstoppertje-of-sardientjeVerstoppertje is een simpel spel dat overal gespeeld kan worden. De kinderen kiezen één iemand die met de ogen dicht tot een bepaald getal moet tellen. Tijdens het tellen verstoppen de andere kinderen zich. Wanneer de zoeker klaar is met tellen, roept hij of zij: “wie niet weg is, is gezien”. Daarna mag de zoeker op pad gaan en de schuilplaatsen ontdekken van de andere kinderen.

Verstoppertje is heel gemakkelijk te spelen met kinderen van alle leeftijden. Jonge kinderen zijn meestal geen ster in verstoppertje, maar vinden het spel vaak heel amusant. Als ouder kan je je zoon of dochter dus wel even bezighouden met verstoppertje.

Sardientje is een variant van verstoppertje waarbij de rollen worden omgedraaid. Iedereen moet namelijk met de ogen dicht tellen en één iemand gaat zich verstoppen. Vervolgens gaat de rest van de groep op zoek naar de schuilplaats van de verstopper. Heb je de locatie gevonden? Dan moet je plaatsnemen naast de originele verstopper en proberen geen lawaai te maken. Het spel eindigt wanneer alle kinderen op de schuilplaats zitten.

Fantasiespelletjes

fantasiespelletjesBen je in een park waar een speeltuin, een kade of zelfs gewoon een bank aanwezig is, dan kan je met een beetje fantasie de kinderen een onvergetelijk uitstapje bezorgen. Verzin een spannend verhaal over piraten, indianen of cowboys en maak van de speeltuin of bank het kamp. Om het kamp te verstevigen moeten allerlei takken of bladeren gehaald worden. Een eerste opdracht voor de kinderen. Nadien wijs je een kapitein of opperhoofd aan die het kamp moet bewaken. De andere kinderen moeten proberen ongezien het kamp te betreden. Wanneer de kampbewaker iemand ontdekt en de naam roept, moet die persoon terug naar af.

Warmer en kouder

Warmer en kouder is de gemakkelijke versie van een speurtocht en ideaal voor jonge kinderen. Het spel is enorm eenvoudig. Verstop als ouder een voorwerp in het park. Liefst iets dat je zoon of dochter gemakkelijk herkent en weet te vinden. Stuur de kinderen op pad en leid ze in de juiste richting door warmer of kouder te gebruiken. Warmer betekent dat ze de goede kant op gaan en bij kouder lopen de kinderen de verkeerde richting uit. Dit spelletje kan zo lang gespeeld worden als gewenst.