Speel twister buiten het huis

Twister: een ingewikkeld spel ?

twisterTwister is een gezelschapsspel dat op de markt werd gebracht door de Amerikaanse spelletjesfabrikant Milton Bradley Company, beter gekend als MB. Charles Foley is de officiële uitvinder van het spel. Hij bedacht twister in de jaren zestig en in het jaar 1966 verscheen het in de winkels. Hoewel het spel eerst als ongepast werd beschouwd, sloeg twister snel aan bij het volk. Hetzelfde jaar verkocht MB immers meer dan drie miljoen exemplaren van het spel.

Twister hoort tot de groep van de behendigheidsspelen. Bij de aankoop van het spel, kreeg de klant een twistermat en een draaischijf. Op de mat bevinden zich een aantal grote, geschilderde bollen in verschillende kleuren. De draaischijf is verdeeld in vier gelijke compartimenten die telkens een lichaamsdeel omvatten. De lichaamsdelen zijn linkervoet, rechtervoet, linkerhand of rechterhand. Elk compartiment is nogmaals onderverdeeld in de vier kleuren van de mat.

Het perfecte aantal om twister te spelen, is vier personen. Anders zal het wat krap worden voor de deelnemers. Bij de start van het spel staan alle spelers rond de mat. Een externe persoon heeft de gekleurde schijf in handen en mag eenmaal draaien aan de naald. De positie waar de naald stopt, wordt vervolgens luidop geroepen door de draaier. Dit kan bijvoorbeeld zijn: linkerhand op blauw of rechtervoet op groen. De deelnemers rond de mat voeren deze opdracht uit. Nadien wordt opnieuw aan de schijf gedraaid en een nieuwe opdracht gegeven aan de spelers. Indien een deelnemer omvalt of de opdracht niet tot een goed einde kan brengen, valt hij of zij af. Het spel eindigt wanneer slechts één speler overblijft.

Speel twister overal waar je wil

twister-2Twister is een amusant en eenvoudig spel om overal waar je wilt te spelen. Het spel is gemakkelijk te vervoeren en neemt ook op de grond weinig plaats in. Twister is bovendien een leuke activiteit voor buiten, zeker en vast op een zonnige dag.

Heb je zin om een spelletje twister te spelen, maar vind je de speeldoos nergens terug? Geen nood, je kan heel gemakkelijk zelf een twistermat creëren. Om een twistermat te maken, heb je een groot en plat oppervlak nodig. Hiervoor kan zowel een oud hoeslaken of een stuk karton gebruikt worden. Vervolgens schilder je hier vier rijen gekleurde bollen op. Elke rij bestaat uit zes bollen van dezelfde kleur. Indien je over veel creatief talent beschikt, kan je eveneens een draaischijf in elkaar steken. Het spel hoeft echter niet gespeeld worden met de schijf. Een externe persoon kan zonder naar het spel te kijken een combinatie verzinnen en de opdracht roepen.

Is het buiten te warm om twister te spelen? Probeer de twistermat met water te besproeien of zelfs een beetje bruine zeep toe te voegen. Het oppervlak zal heel wat gladder worden, wat hilarische taferelen kan opleveren. Bovendien zorgt het water voor verfrissing op een warme dag.