Plezier met een Frisbee

Wat is een Frisbee?

frisbeeIn 1948 vond Walter Frederick Morrison de ‘vliegende schotel’ uit. Het voorwerp kende echter weinig succes. Morrison ontwierp enkele jaren later een nieuw model dat hij tot Pluto Platterdoopte. In 1957 bracht de fabrikant Wham-O de nieuwe uitvinding op de markt, maar onder de nieuwe naam Frisbee. De naam van het voorwerp is wellicht afgeleid van de Amerikaanse bakkerij Frisbie Pie. Studenten van de Amerikaanse universiteit Yale gebruikten de taarten uit deze bakkerij immers om ver mee te werpen. Misschien waren zij wel de originele uitvinders van het spel.

Een frisbee is een vliegende schijf, meestal vervaardigd uit plastic. De schijf heeft een diameter van ongeveer twintig tot dertig centimeter. Frisbees werden zo ontworpen om op aerodynamische wijze te vliegen door de lucht. Het doel van het attribuut is om de frisbee met een specifieke beweging naar een andere persoon te werpen. Met de juiste techniek zal de frisbee zweven door de lucht en vervolgens gemakkelijk opgevangen kunnen worden door een andere speler.

Welke spelen zijn mogelijk met een frisbee?

frisbee-2De laatste jaren ontstonden verschillende officiële activiteiten die met een frisbee gespeeld kunnen worden. Het leuke aan een frisbee is dat het op elke openbare plaats gespeeld kan worden en met zoveel personen als gewild. Je kan immers al een namiddag vullen door simpelweg de frisbee naar elkaar te gooien en de verschillende werptechnieken onder de knie te krijgen. Zo kan een speler bijvoorbeeld met de hand naar onder of naar boven gedraaid de frisbee laten zweven. Daarnaast bestaan er verschillende wijzen om het voorwerp op te vangen. Deze manier van spelen waarbij simpelweg samen wat geoefend wordt, hoort bij frisbee thuis onder de naam freestylen.

Er zijn ook andere activiteiten om met een frisbee te doen. Speel samen met je vrienden een potje Ultimate Frisbee waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Ultimate Frisbee groeide de laatste jaren uit tot een heuse sport en werd enorm populair in vele landen. Het doel van het spel is om de frisbee op te vangen achter de achterlijn van de tegenstanders. Guts is een andere activiteit en kan vergeleken worden met trefbal. Tijdens het spel staan eveneens twee ploegen op het veld die elkaar proberen uit te schakelen met een frisbee in de plaats van een bal. Er bestaat eveneens een golfvariant met frisbees. Op een specifiek terrein worden verscheidene holesgeplaatst waarin de vliegende schijven moeten belanden.